Tarihçe

Tarihçe

 

 

Deliilyas İlkokulunun Tarihçesi 

18.11.2013 2396

 

 

Kasabamiz ilkokul yapilmadan önce, kasabada bulunan yaslilardan alinan bilgilere göre egitim ve ögretim 1884 yilinda köy konaginda basladigi rivayet edilmektedir. Yine 1917 yilinda köy sakinlerinden Küçük Haci´nin köy odasinda 6 yil egitmenler tarafindan egitim ve ögretim yapildigi söylenmektedir. Simdiki ilkokulun yapimi için zamanin muhtari Kadilarlioglu agabeydin Kahya´nin baskanliginda toplanan köy ihtiyar heyeti ve ileri gelenlerinden Haci Osman Aga, Hacilarlioglu, Mustafa Hoca, Çorbacioglu, Molla, Mustafa, Mehmet, Ali Kahya ve Haci Efendi´den olusan heyet okul yapmaya karar vermislerdir.

1921 yilinda okulun temeli atilarak insaatina baslamislardir. Ayni yilda, simdiki kasabanin mahallesi olan Gazi magara´da ( Gazi Osman Pasa ) bulunan Ermenilerin baska yerlere göç etmelerinden dolayi köylerinde bulunan yikilmis haldeki kiliselerin taslari getirilerek okul yapiminda kullanilmistir. Okul insasinin ustaligini Gazi Osman Pasa´dan göçmeyen bazi Ermeniler tarafindan yapildigi, isçiligini ise köy halkinin üstlendigi söylenmektedir. Okulun kereste ihtiyaci ise yine bir Ermeni köyü olan Kurtlukaya köyündeki Ermenilerinde göçtüklerinden dolayi orada biraktiklari kavak agaçlari hükümet kanaliyla kestirilip getirilip okul yapiminda kullanilmistir. Okul bes derslikli olarak yapilmis, kenar duvarlari bir metre kalinliginda kesme taslarla, ara bölmeleri ise karkas seklinde kerpiçten yapilmistir. Taban ve tavan ahsap olup, çatisi çinko saç ile kapatilmistir. Okul 1924 yilinda bitirilmis ve ayni yil egitim ve ögretime açilmistir.

Okul 1950 yilinda bir defa tamir görmüs olup ustaligini Sarkisla´nin Hüyük Köyü´nden Haci Usta yapmistir. Tamirat giderlini köy halki salma atarak karsilamistir. Köyün nüfusunun artmasi ve buna bagli olarak ögrenci sayisinin artmasi ile yetersiz kalan ilkokula ek olarak 1968 yilinda devlet tarafindan eski okul binasindan ayri olarak ek iki derslik ve bir müdür odasi ile iki daireli ögretmen lojmani yapilmistir. ( Bugün bu derslikler fen laboratuari ve kütüphane olarak kullanilmaktadir ) Okulun genis bir oyun sahasi ile futbol, voleybol ve basketbol sahasi bulunmaktadir.

Köyün gelismesi ve büyümesi ile birlikte 1968 yilinda kasaba olmus ve 1969 yilinda da ortaokul açilmistir. Açilan ortaokulun kendi binasi olmadigindan belediyeye ait binalarda egitim ögretime devam edilmistir. 1986 yilinda devlet-vatandas isbirligiyle baslatilan sekiz derslikli ortaokul binasi belediyenin de katkilariyla 1989 yilinda bitirilmistir. 06.11.1989 tarihinde ortaokul ve ilkokul yeni binaya tasinmis burada egitim ögretimlerine devam etmektedirler.

1924 yilinda egitim ögretime açilan, o tarihten bu yana okullardan mezun olanlara arasindan subay, astsubay, polis, ögretmen, mühendisler oldugu gibi birde milletvekili bulunmaktadir.